BINGKA UBI KAYU
Bahan-Bahan :
· 5 cawan ubi parut
· 6 cawan santan pekat
· 2 cawan gula pasir
· sagu dari ubi kayu
· 1 sudu teh garam
Cara Buat :
1) Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan digaul hingga sebati.
2) Tuangkan adunan ke dalam Loyang yg telah dioleskan dgn minyak masak.
3) Bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 1 jam atau sehingga masak (cucuk dengan lidi).
4) Sejukkan dan sedia untuk dihidangkan.
1) Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan digaul hingga sebati.
2) Tuangkan adunan ke dalam Loyang yg telah dioleskan dgn minyak masak.
3) Bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 1 jam atau sehingga masak (cucuk dengan lidi).
4) Sejukkan dan sedia untuk dihidangkan.
Note;
cara nak dapatkan sagu dari ubi kayu :-
air perahan dari ubi kayu yg disagat dibiarkan dlm 20 minit di dlm mangkuk @ besen, kemudian tuang air perahan perlahan2 dan kita akan dapati sagu ubi kayu.