Saturday, March 05, 2011

@ Resipi Bingka Ubi Kayu

Tengok ubi kayu kat belakang rumah...teringin pulak nak buat bingka ubi kayu...so carilah resipi kat dlm internet...resipinya macam ni...

BINGKA UBI KAYU


Bahan-Bahan :
·         5 cawan ubi parut
·         6 cawan santan pekat
·         2 cawan gula pasir
·         sagu dari ubi kayu
·         1 sudu teh garam

Cara Buat :

1) Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan digaul hingga sebati.
2) Tuangkan adunan ke dalam Loyang yg telah dioleskan dgn minyak masak.
3) Bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 1 jam atau sehingga masak (cucuk dengan lidi).
4) Sejukkan dan sedia untuk dihidangkan.

Note;
cara nak dapatkan sagu dari ubi kayu :-
air perahan dari ubi kayu yg disagat dibiarkan dlm 20 minit di dlm mangkuk @ besen, kemudian tuang air perahan perlahan2 dan kita akan dapati sagu ubi kayu.