Tuesday, January 11, 2011

@ Resipi Puding Kastad

Hari ini saya ada beli bekas buat puding yang brand Tupperware….n saya pun cuba2 la search resipi puding kat internet utk dicuba…saya ada jumpa beberapa resipi yg nampak macam menarik aje….. 

Pertama : PUDING KASTAD COCKTAIL
 Puding kastad:
  • 6 sudu besar tepung kastad
  • 4 sudu besar susu pekat
  •  4 sudu besar gula
  • 1.5 liter air
 Kuah cocktail:
  • 1 tin cocktail (650g)
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak
  • 8 sudu besar gula atau mengikut citarasa
Untuk membuat puding kastad:
Masukkan tepung kastad ke dalam periuk bersama dengan air dan kacau sebati.
Kemudian tambahkan pula susu pekat dan gula.
Panaskan periuk di atas api yang sederhana.
Kacau sentiasa sehingga adunan pekat dan likat.
Angkat dan masukkan ke dalam acuan.
Sejuk bekukannya di dalam peti ais. 

Untuk memasak kuah cocktail:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
Hanya perlu panaskan kuah ini sehingga  suam dan gula hancur.
Kemudian terus angkat.
Sejukkan juga di dalam peti ais.
Sedia dimakan bersama2 dengan puding cocktail.

Kedua : PUDING ROTI BERSOS KASTAD

Puding Roti Kismis (Kukus)
1.      8 keping roti high grain (potong kulit tepinya)
2.      400-500ml susu segar (rendah lemak :D)
3.      3 sudu besar gula perang lembut (soft brown sugar)
4.      2 biji telur - dipukul sebati
5.      Kismis/Sultanas
6.      Mentega/marjerin untuk menyapu roti
7.      1 1/2 sudu kecil esen vanilla

Sos Kastad
1.      400ml susu segar (low fat)
2.      2 sudu besar kastad
3.      1 1/2 sudu besar gula perang lembut
4.      1 sudu kecil esen vanilla

untuk menyediakan puding roti ;
1.      Campurkan telur yang telah dipukul sebati bersama dengan gula perang. Kacau sehingga gula hancur.
2.      Curahkan susu, dan esen vanilla. Kacau sebati.
3.      Tapiskan adunan ini dan Ketepikan.
4.      Sapu nipis mentega/marjerin pada kedua2 belah roti *Pastikan sapuan tersebut tidak terlalu banyak/ tebal*
5.      Kemudian potong empat roti tersebut.
6.      Sapu acuan dengan sedikit mentega.
7.      Tabur rata kismis di dasar acuan. Tutupkan dengan lapisan roti. Curahkan adunan susu sehingga ke paras roti.
8.      Tabur lagi kismis diikuti dengan lapisan roti dan curahan adunan susu. Ulangi sehingga semua bahan habis.
9.      Kukus puding ini lebih kurang 30minit atau sehingga masak.

untuk menyediakan sos kastad ;
1.      Campurkan semua bahan - susu, kastad, gula perang, esen vanilla.
2.      Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan.
3.      Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa.
4.      Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak
*puding ini boleh dimakan secara panas atau sejuk.

Ketiga : PUDING BUAH SOS KASTAD

Bahan puding
  • 10 gm agar agar serbuk
  • 6 gelas air
  • 1 tin fruit cocktail{asingkan airnya}
  • 1 helai daun pandan{simpulkan}
  • 2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu cair
  • pewarna.
Cara
  • masukkanserbuk agar agar,air dan daun pandan dalam periok,Masak hingga mendideh.
  • masukkan gula dan air dari fruit cocktail,biarkan mendideh lagi.
  • Tutup api dan buangkan daun pandan tadi.
  • Masukkan susu cairdan sedikit perwarna,dan kacau.
  • Masukkan dalam acuan atau loyang,sejukkan.
Bahan sos kastad
  • 1 cawan susu cair
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 3 s/b tepung kastad
Caranya
  • Masukkan semua bahan dalam periok.
  • Masakkan dengan api yang sederhana sehigga mendideh dan nampak agak pekat dari sebelumnya.
  • Sejukan.
  • Hidangkan dengan puding dan juga fruit koktel tadi.